Tarvitseeko lapsi pakkasvoidetta?

Pakkasvoide. En ollut ajatellutkaan asiaa ennen kuin kävin tovi sitten itse ihoanalyysissä, jossa ihoni todettiin olevan couperosaan taipuvainen. Couperosalla tarkoitetaan kasvojen punoitusta, joka johtuu laajentuneista tai katkenneista hiusverisuonista. Esimerkiksi ihon paleltuminen aiheuttaa couperosaa.

Kasvojeni punakkuus ja helposti ilmaantuvat punaiset läikät ovat aina häirinneet minua ja aloin miettiä, voisinko ehkäistä tätä samaa ”vaivaa” lapsellani. Hänellä tuntuisi olevan aika samanlainen iho kuin minullakin ja etenkin talvella tosi kuivat poskipäät. Mietin, voinko suojata lapsen ihoa pakkaselta ja mieleen tulivat voiteet.

 

Aika nopealla googletuksella kuitenkin selviää, ettei pakkasvoiteita tulisi käyttää. Tämän tiedon vahvisti minulle Ihosairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Johanna Förster.

Nykytietämyksen mukaan pakkasvoiteita ei suositella käytettäväksi (lapsilla tai aikuisillakaan), sillä tietyissä olosuhteissa ne saattavat jopa lisätä paleltumariskiä. Jos iho kuivaa pakkasilla, on se parempi rasvata kotona sisällä lämpimässä esimerkiksi iltaisin ennen nukkumaanmenoa ja tarvittaessa aamulla hyvissä ajoin ennen uloslähtöä niin, että rasva on ehtinyt kunnolla imeytyä ennen kovaan pakkaseen menoa, Förster sanoo.
Paleltumia kuitenkin voi tulla Suomen olosuhteissa ja niiltä kannattaa suojautua – ei tosin sillä voiteella vaan vaatteilla ja sen pituisilla ulkoiluilla, ettei paleltumia ehdi tulla. Paleltuma jättää nimittäin jäljet ihoon. Tässä Ylen jutussa sanotaan, että lievä paleltuma voi tulla jopa muutamassa minuutissa kovassa pakkasessa ja tuulessa, kääk!
Paleltuman asteella on merkitystä. Paleltumisessa syntyvän kudosvaurion syvyys vaikuttaa siihen, jääkö paleltumasta jälkiä tai onko siitä myöhemmin haittaa. Pinnalliset paleltumat paranevat jälkiä jättämättä.
Paleltunut iho muuttuu tunnottomaksi ja valkoiseksi, paha paleltuma aiheuttaa jopa rakkuloita. Lapsen iho paleltuu helpommin kuin aikuisten. Ja jos iho paleltuu kerran, se paleltuu helposti uudelleen. Paleltumien hoidosta ja esimerkiksi siitä, koska pitää mennä lääkäriin, kannattaa lukea tarkemmin vaikka Duodecimista.

Okei, ei siis pakkasvoiteita ja mutta jotakin voidetta tuo lapsen korppuinen poskien iho vaatii ainakin iltaisin. Olen itse luottanut lapsen voitelussa Madaraan ja Bepantheniin. Bepanthen saattaa hoitaa kuivuuden parissa yössä, eikä voiteilla tarvitse läträtä jatkuvasti.

Huulet ovat niin ikään kovilla talvisin meidän pienokaisella, kuten kuvista näkyy. Muistan, että kärsin tuollaisesta suun ympärille rohtuvasta rinkulasta itsekin lapsena. Bepanthen autta tähänkin, täytyykin laittaa taas yöksi!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.