Mitä vaatteita meillä suositaan ja mitkä jäävät käyttämättä

SISÄLTÄÄ MAINOSLINKKEJÄ

Lasten vaatteita on tullut hankittua yritys ja erehdys -meiningillä. Aika nopeasti hoksaa, mitä vaatteita tykkää pienellä käyttää ja mille vaatekappaleille ei oikein ole käyttöä. Suosikkivaatteita tulee sitten käytettyä puhki asti.

Hirveän paljon vaatteita ei edes tarvitsisi – meille on kerääntynyt kaikenlaisia kuteita kyllä ihan liikaa. Paljon tuolla lojuu vaatteita, joita ei halua syystä tai toisesta käyttää, mutta onneksi suurin osa vaatteista on hankittu kirppareilta ja ne voi laittaa takaisin kiertoon.

Joudun hillitsemään itseäni kauniiden merkkivaatteiden hamstraamisessa, sillä eniten käyttöä on niille arkisille hällä väliä -kuteille, joiden likaantumisella tai riikkoontumisellakaan ei ole niin väliä. Minusta ei olisi siihen, mitä monet äidit Facebook-kirppareilla harrastavat: merkkivaatteiden kierrättämistä. En jaksaisi ottaa stressiä siitä, tuleeko kalliiseen Gugguu-huppariin ikuinen tahra ja sitä kautta pudotus jälleenmyyntiarvoon. Hankin kyllä toisinaan merkkivaatteita, mutta suurimmaksi osaksi jo käytettynä, enkä jälleenmyyntitarkoituksessa. Yritän kierrättää suurimman osan vaatteista oman perheen kesken.

Tyttö touhuaa yleensä päivähoidossa kevyessä pitkähihaisessa, jossa on aika usein esimerkiksi Ryhmä Hau -hahmoja. Näitä asuja näkee harvemmin somessa 😉 Niihin merkkivaatteisiin pukeudutaan sitten yleensä vähän edustusmielessä. Tässä kuvassa tosin Papun leggarit, jotka ovat olleet käytössä jo tosi pitkään. Tykkään, kun niiden matsku on hiukan paksumpaa. Polvipaikat ovat juuri sellainen hauska yksityiskohta, joita rakastan lastenvaatteissa.  

Tuo käytettynä ostettu Polarn O. Pyretin koirapaita on ollut meillä kovassa käytössä.  Joistakin vaatekappaleista muodostuu ikisuosikkeja, joita käyttää päivästä toiseen. Terranovan jeggingsit ovat nekin kirpparilta.

Nämä kollarit ovat nekin meillä jatkuvassa käytössä. Ruskeat ovat Mini Rodinin ja ostin ne jo valmiiksi vähän kulahtaneina kirpparilta, joten ei tarvitse pelätä tahroja tai reikiä. Keltaiset kollarit ovat yhdeltä suosikkimerkiltäni: suomalaiselta Wildkind Kidsiltä. 

Leggingsien lisäksi tykkään pukea tytön collegehousuihin. Jos on kovin kylmä, puen yleensä leggingsit ja niiden päälle (haalarin alle) villahousut. Jos taas ei ole niin kylmä, paksummat kollarit menevät sellaisinnaan haalarin alle.

Farkkuja en käytä lapsella juuri koskaan. Muutamia sellaisia napittomia jeggingsejä meillä käytetään joskus, mutta napillisia kunnon farkkuja ei koskaan. En tykkää itse käyttää farkkuja, joten ahdistaa ajatuskin että lapsi joutuisi leikkimään sellaisissa.

Mitä tulee vaatteiden ulkonäköön, niin silmäni osuvat aina lapsekkaisiin kuoseihin, kaikenlaisiin tupsuihin ja frilloihin, korvasomisteisiin ja hauskoihin yksityiskohtiin esimerkiksi polvissa. 

Neuleita ei tule käytetyksi niitäkään oikeastaan koskaan! Puen aina pitkähihaisen ohuehkon paidan päälle vetoketjullisen college-takin, mieluiten huputtoman tai fleece-takin. Joitakin neuleita olen hankkinut, mutta sellaisille päänylivedettäville jumppereille ei ole kyllä löytynyt oikein mitään virkaa.

Yliedustettuna lapsen vaatelipastossa ovat ehdottomasti kaikenlaiset mekot. Minulla on heikko kohta söpöihin mekkoihin ja niitä on siis aivan liikaa suhteessa siihen, kuinka usein niitä tulee käytettyä.

Tämä superihana jätskimekko on PikkuSet-merkkiä ja se on juuri nyt alessa Weecosilla. Ostin tämän tulevaa reissua silmällä pitäen. Aivan ihana merkki muuten tuo PikkuSet! Merkki on suomalainen, se satsaa vastuullisuuteen ja vaatteet ovat vielä edullisia.

Ulkovaatteista käyttöön pääsevät kaulurit useammin kuin kalahuivit, nauhalliset korvaläppäpipot useammin kuin tavalliset ja ehdottomasti Kuomat useammin kuin mitkään muut kengät. Lapsen pukeminen etenkin talvella on muutenkin niin rasittavaa puuhaa, että helppous on todellakin valttia. Kuomat ovat helppoudessaan ihan ykköset. Kesällä taas samasta syystä suosimme tarralenkkareita.

Ulkohaalareita en koskaan raaskisi ostaa kauhean kalliilla, ne kun ainakin kuluvat ja likastuvat päivittäisessä käytössä. Pukevatko jotkut oikeasti lähemmäs 20o euron Mini Rodini -haalarin päiväkotiin? Vai onko joillakin arki- ja pyhähaalarit erikseen?

Kuvan haalari on Kulingin ja saatu Lekmeriltä. Se on palvellut hyvin tämän talven! Käsissä on Tähti Jonathanin rukkaset, jotka ovat tällä hetkellä meillä ainoat, jotka pitävät kädet lämpiminä. Näissä on 35-prosenttisesti villainen teddyvuori. 

Muutamat seuraajat ovat joskus kysyneet, saanko tosiaan valita aina lapsen vaatteet itse: eikö lapsi protestoi koskaan tai kieltäydy täysin käyttämästä joitakin vaatteita. Itse olen taas ihmetellyt Facebook-kirppareilla myynti-ilmoituksia, joissa kerrotaan, ettei lapsi ole suostunut käyttämään ko. vaatetta ja vaate on siksi myynnissä. Meidän tyttö ei jostain syystä ole kauhean kiinnostunut vaatteista ja pukee aamulla mukisematta vaatteet, jotka olen hänelle usein illalla valmiiksi valinnut.

Alla vielä muutamia söpöyksiä, joita bongasin alennusmyynneissä. Huomaatte ehkä, että tällä hetkellä kiinnostelee kaikki hauskat retrovaatteet. Weecosilla on aivan superihania lastenvaatteita alessa, samoin Babyshopilla.

SININEN MEKKO Bobo Choises, Babyshop // HIIRITAKKI Mini Rodini, Babyshop // JÄTSKIHOUSUT Pikkuset, Weecos // VAALEANPUNAISET HOUSUT Bobo Choises, Babyshop // HAALARI Aarrekid, Weecos // MUSTAT TENNARIT Adidas, Babyshop // PINKIT TENARIT Minna Parikka, Babyshop // KIRJAVA PAITA Wildkind Kids, Weecos

Mitkä ovat teillä eniten käytettyjä vaatteita? Entä mille vaatteille ei ole niinkään käyttöä?

15 Comment

 1. Collareita ja pitkähihaisia sekä t-paitoja käytetään eniten. Nyt pakkasilla on olleet pitkähihaiset collegepaidat hyvät. Juhlavaatteet ovat sellaisia joiden ostamista välttelen koska niitä ei tule käytettyä kuin kerran. Onneksi mitään juhlia ei nyt olekaan ollut viime vuosina. Myös neuletakin ja paidat loistavat poissaolollaan ja ns. perusfarkut. Ja yhtään ”ei teknistä” takkia ei meiltä löydy…

  Meillä on kaksi poikaa lyhyellä ikäerolla eli esikoisen vaatteet siirtyvät pieneksi jäätyään suoraan kuopukselle. Vältän ostamasta vaatteita halpaketjuliikkeistä lukuunottamatta Kapphalin joggerjeansejä ja Name it collareita. Mut muuten yritän suosia kotimaisia merkkejä: Mainiota, Papua, Melli Ecodesignia, NOSH (tämä on paras paitsi housut ovat liian isoja hoikille pojille). Haalareina/ulkovaatteina olen suosinut Reimaa/Jonathania kun ne kestävät pojalta toiselle. Kun lapsen olivat pieniä, ostin vain käytettyä, nyt isompana käytettyjä hyväkuntoisia vaatteita on haastavaa löytää. Eli nykyisin ostan paljon uutta mutta ne käytetään molemmilla pojilla ja sen jälkeen lähtevät kiertoon muulle suvulle 🙂

 2. Puetaanko teillä koskaan tuon trikoopaidan alle aluspaitaa? Itse jotenkin olen aina tykännyt kerrospukeutumisesta, ja sen huomaa (talvella), kuinka hyvin toppi lämmittää puseron alla. Nyt meillä erityisessä suosiossa poolopaidat, kun lapsi aloitti koulun ja kaikki kaulurit ja huivit ovat ehdoton nounou.

  1. Itse asiassa mä en juuri koskaan pue tytölle aluspaitoja (enkä itselleni) ja mies sitten taas pukee (myös itselleen). Olen saattanut esim aamuksi laittaa valmiiksi tytölle kollegepaidan ja mies sitten heti huomaa aluspaidan puutteen ja hakee sellaisen puseron alle puettavaksi. Nämä on selvästi tottumuskysymyksiä ja usein toteuttaa lapselle sitä samaa pukeutumisfilosofiaa kuin itselleen! Meillä tosin ei ole edes olemassa varsinaisesti aluspaitoja vaan käytössä on sit tarvittaessa t-paita pitkähihaisen alla.

 3. Tytön äiti 6/2015 says: Vastaa

  Samaistun. Kaikilta osin. 😅

 4. Mulla esikoinen on poika, ja vitsit että hänelle on vaikea löytää kivaa perusvaatetta! En ole gugguun perään, mutta ihan mitkään spiderman-systeemitkään ei innosta. Ryhmä Hauta löytyy hänen omasta toiveestaan, joka toki on mukisematta toteutettu. Mutta etsisin arkeen jotain sellasta hyvinhyvin tavallista, mutta hauskannäköistä ilman hillitöntä hintalappua. Harvassa ovat! Lindex on varmaan kivoin. Päikyssä hän kulkee aina kollarit+paita kombolla, koska mukavuus ensin.

  Kuopus taas on tyttö ja voi vitsi mikä ero valikoimassa. J o k a paikka pursuaa tytöille jotain pientä kivaa hamosta jne, ja voi vaan poimia haluamansa päältä. Ennen kuin saimme hänet, oltiin varmoja että saa kyllä käyttää veljensä vanhoja pääasiassa. Mutta aika äkkiä huomasin, että tykkäänkin pukea hänet mekkoihin 😀 ja ehkä se valikoimakin heitti vauhtisokeutta siihen. Hänellä nimittäin on huomattavasti enemmän vaatetta kuin veljellään. Kierrätetään perhepiirissä kaikki vaatteet useamman lapsen kautta ja lopulta ne päätyvät vielä kirpparille, mistä ostan itsekin suurimman osan kyllä.

  1. Mini Rodini olis superkiva pojallekin mut hintalappu on sit enemmän hillitön-luokkaa 🙁 Mä luulen kans, että meillä olis vähemmän vaatteita jos olisi poika. Mekkoja pursuaa joka laatikosta 😀

  2. Itselläni on poika (ja toinen tulossa), enkä ole koskaan ymmärtänyt, miksi poikien vaatetarjonnasta valitetaan… Mielestäni pikku-ukkelia on ollut ihana pukea 🙂 Jännitin kovasti, jos seuraava lapsi olisikin ollut tyttö – en osannut yhtään nähdä itseäni hankkimassa pinkkejä tai violetteja röyhelötamineita. Tottumuskysymys tietysti ehkä. Mutta en tosiaan koskaan ole kokenut, etteikö pojalle löytyisi kivoja vaatteita.

 5. Paitaa ja collaria/urheiluleggareita käyttävät. Samat lempparivaatteet tuntuvat kiertävän pesusta pitoon. Pienempänä löytyi vaatetta kirpparilta hyvin. Nyt on vähän vaikeampi löytää hyväkuntoista vaatetta kirpparilta. Ja ketjujen trikoista ei kauheasti jää kierrätettävää. Ainakin ne ahkerassa arkikäytössä olevat on aika loppuunpidettyjä, kun jäävät pieniksi. Lindex pojalla ehkä suurin perus vaatemerkki. Tytöllä urheiluleggarit stadiumilta, paitoja lindexiltä ja henkkamaukalta. Ulkovaatteissa Reima, Lassie ja pop ja remu ovat jees. Kenkiin monesti satsaan ja ostan uutena. Ecco, superfit, Viking ja Nokian kumpparit kovassa käytössä kun paljon ulkoillaan. Farkkua harvoin pukevat, mutta leffaan, ravintolaan, kaverisynttäreille joskus. Kesällä tyttö tykkää trikoomekoista. Juhlavaatetta tarpeen mukaan hankitaan. guguuta tms. ei meiltä löydy. Saa nähdä mitä teineinä sitten vaativat päälleen. Pyrkimys, että vain tarpeeseen ostetaan ja kierrätetään. Mielummin satsaan kunnon ulkovarusteisiin, kun esim. gugguuun tai rodinin sisävaatteisiin. Ostan surutta hyvän Kivatin villahaalarin/kypärämyssyn tai jonkin merinovillakerraston. Mutta mielestäni on hassua maksaa trikoopaidoissa kuosista/merkistä älyttömästi. Voisin yhden mukavan näköisen merkkivaatepaidan ostaa parempaan menoon, mutta arkena ei aina tarvitse olla mielestäni päällä minirodinia tms. Vaikka varmaan merkkivaatteet kestävät paremmin kuin ketjujen trikoot/collarit ja ovat persoonallisempia. Mutta jokainen valitsee itse lapsensa kanssa mitä vaatekaappiin lapselle hankitaan. Ei siihen tarvitse muiden puuttua. Erilaisuus on rikkautta.

 6. Joo, meilläkään ei suosita merkkivaatteita arjessa. Meillä ei itseasiassa taida olla mitään merkkivaatetta, yksi Rodinin pipo on kun saatiit tutuilta kierrossa. Meillä on 1,5v poika ja eniten tykkään pukea hänet popin leggareihin ja sukkiin(ihanat värit ja hyvä hinta-laatu-suhde) ja Nextin ja Lindexin paitoihin. Meillä on muutama henkkamaukan ja primarkin vaate, jos on löytynyt kiva kuosi. Tykkään eniten eläinaiheisista, en oikeastaan osta perus auto/mopo/spiderman-kuoseja ja värimaailmakin on aika hillitty. Pyjamia oon löytänyt Lindexiltä ja myös Gapilta, niissä on ehkä enemmän värejä. Meillä on myös farkkupaita ja pehmeät jegginsit henkalta parempana vaatteena, jos pitäis edustaa jossain. Oon vähän samaa mieltä noista farkuista, en usko et niillä on mukava leikkiä… Ulkovaatteissa mulla on 50€ raja, yritän etsiä seuraavan kauden vaatteet uutena alesta ja ollaan myös saatu tutuilta haalareita jemmaan. Välillä ostan käytettynä nettikirppareilta mutta usein oon pettynyt niiden kuntoon, joten oon ottanu siinä valitettavasti vähän takapakkia. Livekirppareita ei kauheasti ole meillä päin mikä on harmi. Niin ja väreistä ehdottomasti valkoinen on nounou, ainakin arjessa.

 7. Mä niin haluaisin välillä pukea tytöllemme ihan vaan leggarit ja paidan, mutta ei. 3-vuotiaamme elää vahvaa prinsessavaihetta ja suostuu käyttämään vain mekkoja ja sukkiksia. Eikä mitä tahansa mekkoa, vaan sellaista, jonka helma heiluu ja pyörii tanssiessa kunnolla. 🙂 Että juu, todellakin jää suurin osa vaattteista tällä hetkellä käyttämättä, äidin harmiksi.

 8. Mun pojalla (5v.) on aistisäätelyssä häikkää, joten sopivien vaatteiden löytäminen on ku ettis neulaa heinäsuovasta………… saumat sattuu, joku kohta puristaa, kiristää, on liian löysä, tuntuu karheelta, liian sileeltä and the list goes on and on. Olis ihanaa pukea pojalle (mun mielestä :D) tyylikkäitä vaatteita, mutta meillä tällä hetkellä periaatteena on ”kunhan saadaan jotain aamusin päälle” 🙂 Tytölle (4v) käy sitten laajemmin vaatteet, mutta hänellä on jo aika vahva mielipide siitä, mitä hän pitää..glitteriä, rimpsuja, hameita ja jeggingsejä pääasiassa siis.

  1. Voi ei miten kurjaa! Liittyykö tuo aistisäätelyasia jotenkin erityisherkkyyteen?

   1. Se on todella monimuotoinen häiriö ja ilmenee jokaisella varmaan vähän eri tavalla. Esim meidän pojalla suurimmat häiriöt on kuulo- ja tuntoaisteissa. Kovat äänet kuormittaa, mutta toisaalta hän tuottaa niitä itse stressaantuneena. Ja vaikutus näkyy myös tunteidensäätelyssä ja itsetunnossa esimerkiksi. Jossain oli tosi kuvaavasti sanottu, että aistilapsen kanssa elävältä vaaditaan jatkuvaa ja loputonta ymmärrystä <3

    Sulla on muuten ihanan rehellinen, aito ja inspiroiva blogi! Joissain blogeissa skippaan joko kuvat tai tekstin, mutta sun blogissa jään jumittamaan molempiin 🙂

    1. Okei, mä en ole koskaan kuullut tuosta mutta piti heti mennä vähän opiskelemaan. Jaksamista ja ymmärrystä teille, lapsen uhmien ja muiden kanssa on jo muutenkin ymmärrys joskus koetuksella 🙁 se tietysti ehkä jo vähän auttaa ymmärtämään, että tietää mitä siellä taustalla on (?)

     Kiitos niin paljon kauniista sanoista, sain niin paljon energiaa tekemiseen siitä <3

 9. Olipa kiva lukea muiden kommentteja pukeutumisesta, meillä 4 ja 7 vuotiaat valitsevat itse vaatteensa aamuisin. Kerron vain mitä päälle pitää laittaa, kelistä riippuen. 7 vee poika on ”kuumakalle” joten ei käytä adidaksen verkkareiden alla toisia housja, Reiman toppahousut on hyvät. 4 vee tytöllä taas leggarit ja niiden päällä joko adidaksen verkkarit tai jotkin collarit. Tyttö pukee myös pitkähihaiset hupparin alle, poika taas t-paidan ja collarit paidan. Ulkovaatteita molemmilla reiman vaatteet. Parhaimmat kengät on reiman wetter wash kengät ja lapset jo kovasti odottavat kinosten pienenemistä jotta voisi taas laittaa reima jalkaansa.
  Meillä myös tytön kaapista löytyy aivan turhia mekkoja joita ei ole koskaan pukenut päälleen tai ei koskaan edes tule pukemaan.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.