Tyttöjen puolella – aina

Mainos: Plan International Suomi

Katsoin eilen tyttöäni leikkimässä ja lukemassa maailman parhaaksi uudeksi kirjastoksikin valitussa kirjastossa. Hän on oppinut jo hiukan lukemaan ja kirjoittamaan. Hänen on mahdollista lukea vaikka kaikki sen kirjaston kirjat ja kouluttautua myöhemmin maailman parhaimpiin kuuluvassa koulutusjärjestelmässä. Eilen hän kysyi minulta: ”Voiko pojatkin olla lääkäreitä? Minä olen nähnyt vain tyttölääkäreitä.”

Tyttäreni on samalla yksi onnekkaimpia ja etuoikeutetuimpia lapsia maailmassa, ja samalla lapsi, joka joutuu itsekin kohtaamaan elämässään vaikeuksia sukupuolensa vuoksi.

Tuntuu onnekkaalta kasvattaa tytärtä juuri Suomessa, vaikka tasa-arvoa ei ole saavutettu täälläkään – ei vielä lähellekään. Samalla tuntuu surulliselta ja voimattomaltakin ajatella tyttöjä muualla.

Maailmassa on 130 miljoonaa tyttöä, jotka eivät pääse kouluun. Joka vuosi miljoonista teini-ikäisistä tulee äitejä. 12 miljoonaa tyttöä päätyy naimisiin alle 18-vuotiaana, osa jopa alle 10-vuotiaana. 120 miljoonaa tyttöä on raiskattu tai kokenut seksuaalista ahdistelua.

Tyttöjen koulutie katkeaa esimerkiksi lapsiavioliittoihin, raskauksiin, vammaisuuteen, arvostuksen puutteeseen, köyhyyteen (köyhät vanhemmat kouluttavat mieluummin poikalapsensa) sekä seksuaaliseen väkivaltaan ja sen pelkoon: osa opettajista vaatii tytöiltä seksuaalisia palveluita arvosanoja vastaan.

Koulutus on tyttöjen ihmisoikeus. Tyttöjen pitää päästä kouluun maailman joka kolkassa. Koulutus on paitsi jokaisen tytön henkilökohtainen oikeus ja tasa-arvoasia, siitä on paljon muitakin hyötyjä. Tyttöjen koulutus auttaa esimerkiksi hillitsemään ilmastonmuutosta, se vaurastuttaa yhteiskuntia ja edistää globaalia oikeudenmukaisuutta.

Näin voit auttaa

Tasa-arvoon on vielä pitkä matka, mutta me voimme muuttaa maailmaa.  Siksi aloitin tänään oman keräyksen Planille. Pyydänkin nyt sinua kerryttämään pottia, jonka avulla Plan parantaa lasten elämää kehitysmaissa ja auttaa tyttöjä pääsemään kouluun. Käy siis lahjoittamassa edes pieni summa keräykseen. 40 eurolla Plan tukee yhden tytön koulutusta. Se on pieni raha monille meistä, mutta sillä saa jo paljon hyvää aikaan. Ja pienemmänkin summan voi ilman muuta lahjoittaa!

Ja lahjoittamalla voi oikeasti auttaa. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan on yhdessä tukijoidensa kanssa parantanut tyttöjen koulutusta ja suojelua jo 50 maassa, edistänyt lapsiavioliitot kieltävien lakien toteutumista monissa maissa, huolehtinut tyttöjen suojelusta katastrofien ja koronapandemian aikana ja taistellut esimerkiksi tyttöjen silpomista vastaan. Planin kansainvälinen kattojärjestö valvoo, että varat käytetään varmasti tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti.

Kahden viikon kuluttua vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää, jonka teemana on tänä vuonna verkkohäirintä. Plan muistuttaa, että tyttöjen häirintä verkossa on este tasa-arvolle ja että tyttöjen tulee päästä käyttämään internetiä vapaasti ja turvallisesti.

Olisi upeaa, jos olisimme saaneet keräykseni tavoitteen täyteen jo tyttöjen päivään mennessä! Tee siis päivän hyvä teko lahjoittamalla tänään keräykseeni

TÄÄLLÄ!

Suuri kiitos!


Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.