Tyttöjä ei hiljennetä!

Mainos: Plan International Suomi

Viime aikoina ei ole ollut helppoa olla tyttö, edes etuoikeutettuna ihmisenä täällä Suomessa. Kun tyttöjen vähättelyyn alkaa kiinnittää huomiota, sitä näkee kaikkialla. Ja se on tosi ahdistavaa. Olenkin jo pitkään sanonut, että jos et ole vihainen, et kiinnitä tarpeeksi huomiota.

Hallituksen naisista muokattiin kuva, jossa ministerit näyttävät pieniltä tytöiltä ja kuva levitettiin saatesanoilla: Tytöt leikkii hallitusta. Pääministeri Sanna Marinin pätevyys kyseenalaistettiin, koska hänet oli stailattu naiselliseen tyyliin naistenlehden haastatteluun. Ne, jotka eivät sentään enää uskalla sanoa, etteivät naiset voi olla ministereitä, pyrkivät hyökkäämään kaikin muin tavoin. Osoittamalla, että tyttöys ja kaikki siihen liitettävä olisi jotenkin vähemmän arvokasta ja tärkeää.

Sorry vain, mutta emme enää osta sellaista hölynpölyä. Tyttöys kaikissa muodoissaan on ihanaa ja erityisesti tänään Kansainvälisenä Tyttöjen Päivänä me juhlistamme sitä!

On ollut voimaannuttavaa huomata, ettei naisvihamielisten ulostuloja enää niellä sellaisinaan vaan taistelemme vastaan. Aloimme itse jakaa Tytöt leikkii hallitusta -kuvaa ja käänsimme kuvamanipulaation ihanaksi muistutukseksi siitä, että tytöistä voi tulla mitä vain! Sanna Marin naistenlehdessä -kritiikin muutimme mahtavaksi sometempaukseksi, jossa ihmiset jakoivat kuvia itsestään Sanna Marin -tyyliin mustassa bleiserissä.

Verkkohäirintä on ollut isosti tapetilla nyt tyttöjen viikolla, kun monet poliitikot, vaikuttajat ja mediat ovat nostaneet sitä Plan Suomen vanavedessä esiin. Plan valitsi verkkohäirinnän tämän vuoden tyttöjen päivän teemakseen ja julkaisi tällä viikolla valtavan kyselytutkimuksen tyttöjen ja naisten kokemasta verkkohäirinnästä Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Tutkimukseen osallistui peräti 14 000 tyttöä ja nuorta naista. 58 prosenttia kyselyyn osallistuneista tytöistä on kokenut verkkohäirintää. Häirintä on vieläkin pahempaa, jos tytöllä on etnistä taustaa, hän puhuu poliittisista aiheista, identifioi itsensä osaksi LGBTIQ+-yhteisöä tai hänellä on jokin vamma. Valtavan suuri osa tytöistä menettää verkkohäirinnän vuoksi itseluottamuksensa.

Aika usein syy kaikenlaisesta häirinnästä yritetään sälyttää uhrin niskoille. Verkkohäirintään yritetään ehdottaa ratkaisuksi sitä, ettei uhri olisi verkossa. Elämä on nykyään isosti verkossa, joten on selvää, että tyttöjenkin pitää voida siellä olla, TURVASSA! Meitä ei hiljennetä eikä ajeta pois sieltä missä tapahtuu, missä päätöksiä tehdään ja mielipiteitä ilmaistaan. Verkkoväkivallan normalisoinnin on yksinkertaisesti loputtava.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tämä Planin kamppailu tyttöjen oikeuksien eteen tuottaa tulosta ja verkkohäirintäongelman laajuus on noteerattu! Instagram päätti tällä viikolla alkaa kehittää tyttöjen kanssa keinoja puuttua verkossa tapahtuvaan häirintään. Samalla apua saadaan myös Facebookiin ja Whatsappiin. Plan toivoo, että myös Twitter ja TikTok kuulevat tyttöjen hätähuudon.

Voit auttaa taistelussa verkkohäirintää vastaan allekirjoittamalla vetoomuksen.

Plan kamppailee paitsi verkkohäirintää vastaan, myös monin muin tavoin tasa-arvon puolesta. Järjestö auttaa tyttöjä pääsemään kouluun, sillä koulutus on tärkeimpiä tapoja saavuttaa tasa-arvo. Ja tasa-arvoisissa yhteiskunnissa häirintä vähenee ja siihen voidaan puuttua paremmin. Koulutetut tytöt tietävät oikeutensa ja voivat myös puolustaa niitä. Koulutus ja digitaitojen lisääntyminen auttavat tyttöjä selviytymään myös verkossa.

Voit auttaa tyttöjä pääsemään kouluun lahjoittamalla Planille. Esimerkiksi 40 euron lahjoituksella järjestö tukee yhden tytön koulutusta.​ Järjestin oman keräykseni tyttöjen päivän kunniaksi ja kasassa on jo reilu puolet keräystavoitteesta. Jos vain suinkin pystyt, käy lahjoittamassa vaikka pienikin summa Tyttöjen puolesta -keräykseeni!

Lahjoita täällä tytölle koulutus!

Kiitos <3

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.